Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Difúze v huminových gelech
Královič, Michal ; Pospíšilová, Ľubica (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem difúze iontů těžkých kovů v huminových gelech. Úkolem bylo ověřit, do jaké míry má methylace huminových kyselin vliv na adsorpci kovových iontů. Jako kovové ionty byly použity nikelnaté a měďnaté kationty. Data byla získána spektrofotometrickým měřením absorbance roztoků ve zdrojové a příjmové komoře difúzní cely.
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.
Bariérové vlastnosti hydrogelů
Královič, Michal ; Kalina, Michal (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce)
Hlavním cílem diplomové práce je posoudit bariérové vlastnosti hydrogelů. Bylo zkoumáno celkem 6 druhů agarosových hydrogelů, z nichž 5 druhů gelu bylo obohacených o huminové kyseliny izolované z různých zdrojů. Huminové kyseliny byly vybrány z nabízených standardů společnosti IHSS, konkrétně šlo o vzorky Leonardite, Elliott Soil, Suwannee River, Pahokee Peat a Nordic Lake. Za pomoci UV–VIS spektrometrie byla sledována koncentrace měďnatých iontů, které sloužily jako difúzní roztok. Výsledky difúzních koeficientů byly vyhodnoceny několika difúzními metodami. Byla použita metoda difúze v rovinné desce a tři možná řešení difúze konstantního zdroje.
Tradiční způsoby technologického zpracování ovoce z extenzivních výsadeb jako součást kulturního dědictví
Malenová, Daniela
Tato práce se zabývá nejčastěji používanými technologickými způsoby zpracování ovoce, pocházejícího z extenzivních sadů. Popisuje vhodnost využití těchto způsobů u jednotlivých pěstovaných ovocných druhů v mimoprodukčním ovocnictví. Částečně mapuje zpracovatele sklizně z extenzivních výsadeb a dostupnost produktů na trhu. Jedna experimentální část je věnována laboratornímu vyhodnocení obsahu základních výživových ukazatelů (vitaminu C, sušiny, refraktometrické sušiny a hodnotu pH) vybraných 11 starých a krajových odrůd a výsledky jsou srovnány s doporučenými způsoby zpracování v literatuře. Bylo zjištěno, že uváděné způsoby využití ovoce odpovídají průměrným naměřeným hodnotám zkoumaných plodů. Druhá část experimentu se věnuje vybrané odrůdě ´Jadernička moravská´ z 6 různých lokalit, kde byly zjištěny rozdíly dané zřejmě klimatickými, edafickými a orografickými faktory.
Toxicovigillance nehod s chemickými přípravky v domácnostech ČR
Mrázová, Karolina ; Pelclová, Daniela (vedoucí práce) ; Benešová, Veronika (oponent) ; Brhel, Petr (oponent)
1 Abstrakt Předmětem práce bylo zhodnotit počet, závažnost ale i příčiny nešťastných nehod, ke kterým s čisticími prostředky v domácnostech dochází. Největší podíl ze sledovaných skupin potenciálně nebezpečných přípravků představovaly čisticí přípravky s chlornanem sodným (37 %), s obsahem kyselin na odstraňování vodního kamene (29 %) a tablety do myčky nádobí (25 %). Nejméně dotazů se objevilo na přípravky s obsahem hydroxidů na odstranění usazenin v odpadech (8 %). Pacientů, jejichž případy byly konzultovány s TIS v definovaných kategoriích čisticích přípravků, bylo v roce 2009 celkem 251. Mezi nimi bylo 133 dětí a 118 dospělých, kteří čisticí přípravek požili náhodně (86 % případů) nebo v sebevražedném pokusu (3 %), inhalovali (9 %), popřípadě jím měli zasažené oči (2 %). Hospitalizováno bylo celkem 23 % dětí a 27 % dospělých, nejčastěji se to týkalo dětí po náhodném požití hydroxidů (92 %) a dospělých po inhalaci dráždivých par (64 %). Endoskopické vyšetření podstoupilo (v celkové anestezii) 14 % dětí (86 % z nich po požití přípravků s obsahem hydroxidů) a také 5 % dospělých. Bylo zjištěno, že dětské nehody jsou nejčastěji způsobeny nepozorností rodičů, ale přispívají k nim i barevné a lákavé etikety. Nejvíce ohrožené jsou děti ve věkové skupině do 5 let a nejčastěji jsou děti vystaveny čisticím...
Jakost vína ovlivněná sířením
Kostihová, Lucie
Diplomová práce „Jakost vína ovlivněná sířením“ je zaměřena na problematiku týkající se oxidu siřičitého a jeho vlivu na technologickou a senzorickou jakost vína. V teoretické části práce je popsána výroba vína, různé formy oxidu siřičitého ve víně a vazby s jinými složkami vína. Nastíněny jsou také způsoby síření vína, dávkování a také možnosti, jak lze obsah oxidu siřičitého snížit pomocí jiných technologií nebo částečnou náhradou jinými látkami. Praktická část diplomové práce pak ověřuje vliv oxidu siřičitého na obsah kyselin, redukujících cukrů a alkoholu ve víně. Je zkoumán vliv množství oxidu siřičitého na intenzitu barvy vybraných odrůd bílých a červených vín. Víno je následně také zhodnoceno senzoricky, aby bylo možné posoudit vlivy oxidu siřičitého na jakost vína komplexně. Výsledky ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje intenzitu barvy. Čím více oxidu siřičitého víno obsahuje, tím světlejší je barva vína. Rozdíl je více patrný u červených vín. Na parametry jako je obsah redukujících cukrů, alkoholu a kyselin oxid siřičitý vliv nemá. Senzoricky přijatelnější jsou vína s nižším obsahem oxidu siřičitého.
Využití odstupňované sklizně u primárně aromatických odrůd révy vinné
Humaj, Jakub
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kyselin. V Literární časti byly shrnuty informace o jednotlivých kyselinách v hroznech a ve víně. Dále byly rozebrány možnosti snížení nebo zvýšení kyselin ve víně. Dále bylo popsáno, jak se jednotlivé kyseliny mění v průběhu dozrávání hroznů a jako ovlivňují stabilitu a chuť výsledného vína. Nakonec byly rozebrány možné vady, které mohou souviset s nedostatkem nebo nadbytkem kyselin. V praktické části se věnuji popisu pokusu a vyhodnocení jednotlivých výsledků. V pokusu jsem zkoušel více možností, jak využít kyselou rezervu. Jednotlivé varianty byly: přidání kyselé rezervy ve formě moštu před fermentací, nebo scelování kontroly a kyselé rezervy v různých poměrech. Parametry výsledného vína byly změřeny a zpracovány stejně jako senzorické hodnocení. Z výsledků můžu odvodit, že využití před-sběru je způsob, jak zvýšit kyseliny ve víně.
Toxicovigillance nehod s chemickými přípravky v domácnostech ČR
Mrázová, Karolina ; Pelclová, Daniela (vedoucí práce) ; Benešová, Veronika (oponent) ; Brhel, Petr (oponent)
1 Abstrakt Předmětem práce bylo zhodnotit počet, závažnost ale i příčiny nešťastných nehod, ke kterým s čisticími prostředky v domácnostech dochází. Největší podíl ze sledovaných skupin potenciálně nebezpečných přípravků představovaly čisticí přípravky s chlornanem sodným (37 %), s obsahem kyselin na odstraňování vodního kamene (29 %) a tablety do myčky nádobí (25 %). Nejméně dotazů se objevilo na přípravky s obsahem hydroxidů na odstranění usazenin v odpadech (8 %). Pacientů, jejichž případy byly konzultovány s TIS v definovaných kategoriích čisticích přípravků, bylo v roce 2009 celkem 251. Mezi nimi bylo 133 dětí a 118 dospělých, kteří čisticí přípravek požili náhodně (86 % případů) nebo v sebevražedném pokusu (3 %), inhalovali (9 %), popřípadě jím měli zasažené oči (2 %). Hospitalizováno bylo celkem 23 % dětí a 27 % dospělých, nejčastěji se to týkalo dětí po náhodném požití hydroxidů (92 %) a dospělých po inhalaci dráždivých par (64 %). Endoskopické vyšetření podstoupilo (v celkové anestezii) 14 % dětí (86 % z nich po požití přípravků s obsahem hydroxidů) a také 5 % dospělých. Bylo zjištěno, že dětské nehody jsou nejčastěji způsobeny nepozorností rodičů, ale přispívají k nim i barevné a lákavé etikety. Nejvíce ohrožené jsou děti ve věkové skupině do 5 let a nejčastěji jsou děti vystaveny čisticím...
Bariérové vlastnosti hydrogelů
Královič, Michal ; Kalina, Michal (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce)
Hlavním cílem diplomové práce je posoudit bariérové vlastnosti hydrogelů. Bylo zkoumáno celkem 6 druhů agarosových hydrogelů, z nichž 5 druhů gelu bylo obohacených o huminové kyseliny izolované z různých zdrojů. Huminové kyseliny byly vybrány z nabízených standardů společnosti IHSS, konkrétně šlo o vzorky Leonardite, Elliott Soil, Suwannee River, Pahokee Peat a Nordic Lake. Za pomoci UV–VIS spektrometrie byla sledována koncentrace měďnatých iontů, které sloužily jako difúzní roztok. Výsledky difúzních koeficientů byly vyhodnoceny několika difúzními metodami. Byla použita metoda difúze v rovinné desce a tři možná řešení difúze konstantního zdroje.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.